Soufflé au fromage
Kaassoufflé, een echte Franse klassieker 

Bron: Chez Rachelle 

Hoeveelheid:             4 personen

Benodigd:                (stand) mixer, oven, 4 ramekins

Benodigde tijd:         2 uur, waarvan 1 uur afkoeltijd en 20 minuten oven
 

 INGREDIENT

 HOEVEELHEID

 SCHAAL

 PROCEDURE

 Eierdooiers 

 Dijonmosterd

 Cayennepeper

 Nootmuskaat

 Zout

 Tarwebloem

 Melk

 

 

 

 

 Belegen Gouda, geraspt

 3 dooiers

 1 theelepel vol

 flinke snuf

 flinke snuf

 flinke snuf

 20 gr

 2,5 dl

 

 

 

 

 100 gr

 

 Maak eerst de kaassaus

e

  • Doe de eierdooiers met de mosterd, peper, nootmuskaat en wat zout in een kom en klop tot een lichtgekleurde, dikke massa
  • Klop er dan de bloem door
  • Breng de melk aan de kook en giet in een dun straaltje bij het dooiermengsel
    Blijf goed kloppen
  • Schenk het mengsel in een schone pan op matig vuur en roer voortdurend
  • Neem de pan van het vuur zodra de saus dik begint te worden; het mengsel is dan ±75°C
  •  Meng de kaas door de saus en dek het oppervlak af met folie om velvorming te voorkomen
  • Laat afkoelen in de koelkast
  • De saus kan tot 1 dag van tevoren gemaakt worden

 

 Boter, zacht

 Paneermeel

 

 

 Eiwitten

 

 1 eetlepel

 4 eetlepels

 

 

 4

 

 Verwarm de oven voor op 200°C

  • Vet 4 ramakins in met de boter
    Doe de randen met opwaartse bewegingen
  • Doe een eetlepel paneermeel in de vormpjes en draai om ze gelijkmatig te bedekken 
  • Klop de eiwitten met wat zout stijf
  • Klop de koude kaassaus glad en klop er een kwart van de eiwitten er doorheen
  • Spatel daarna de rest van de eiwitten er voorzichtig door
  • Vul de ramekins en strijk het oppervlak glad met een spatel
  • Strijk met je duim langs de bovenkant zodat een geultje ontstaat
  • Zet de ramekins in de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C
  • Bak 15-20 minuten 


Powered by liveSite Get your free site!